Onderpronatie

Wat is onderpronatie?

Onderpronatie doet zich voor wanneer de voet naar buiten kantelt tijdens zowel het lopen als staan. Deze aandoening, ook bekend als supinatie, kan verschillende klachten in de benen en voeten veroorzaken, wat vaak gepaard gaat met extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen.

Om onderpronatie goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om meer te weten over het looppatroon, pronatie en supinatie. Hieronder volgt een korte toelichting op deze termen.

Pronatie en supinatie

Om onderpronatie te begrijpen, is het essentieel om het normale looppatroon te kennen, waarin pronatie (inwaartse kanteling) en supinatie (uitwaartse kanteling) belangrijk zijn voor schokdemping. Tijdens het lopen zijn er drie fases: de landingsfase, de midstandsfase en de afwikkelingsfase.

In de landingsfase raakt de buitenkant van de hiel als eerst de grond. Indien de voet na het landen op de hiel direct naar binnen kantelt is er sprake van te ontspannen spieren waardoor de voetboog doorzakt. Dit naar binnen kantelen van de voet wordt ook wel pronatie genoemd.

Tijdens het laatste gedeelte van de midstandsfase maakt de voet zich klaar voor de afwikkelingsfase. Door het aanspannen van de spieren wordt het voetgewelf opnieuw omhoog gedrukt, terwijl de voet naar buiten kantelt. Dit staat bekend als supinatie.

In normale situaties hoort de voet bij de landingsfase naar binnen te kantelen (proneren). Er is sprake van onderpronatie wanneer de voet niet naar binnen kantelt, maar juist naar buiten toe. 

Oorzaken van onderpronatie

Onderpronatie is een vervelende aandoening aan de voeten die door verschillende dingen veroorzaakt kan worden. De meest voorkomende oorzaken van onderpronatie zijn:

  • Verkeerde beenstand (O-benen)
  • Blessures aan de voeten
  • Verkeerde voetstand (holvoeten)
  • Gewichtstoename

Klachten bij onderpronatie

Het binnenwaarts kantelen van de voet, ook wel bekend als proneren, tijdens de landingsfase van het lopen speelt een belangrijke rol bij het absorberen van schokken. Een onjuist looppatroon, zoals onderpronatie (het naar buiten kantelen van de voet in de landingsfase), kan echter leiden tot een verminderde effectiviteit van de natuurlijke schokdemping, waardoor er een aantal vervelende lichamelijke problemen kunnen ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Klachten aan de enkel
  • Knie-, heup-, en rugklachten
  • Pijn in de hiel
  • Pijn in de achillespees
  • Peesplaatontsteking
  • Eeltvorming aan de buitenzijde van de voet

 Behandeling van onderpronatie

Veel klachten bij onderpronatie ontstaan doordat de voet onvoldoende schokken absorbeert tijdens het lopen. Onderpronatie betekent dat het natuurlijke dempingsmechanisme niet optimaal functioneert, waardoor elke stap schade aan de voeten en het lichaam kan aanrichten. Corrigerende steunzolen kunnen helpen om deze klachten te verminderen of te voorkomen doordat ze de voet dwingen om naar binnen te kantelen. Met het gebruik van de juiste inlegzolen met goede ondersteuning en schokdemping wordt direct een verbeterde schokabsorptie ervaart, waardoor het natuurlijke dempingsmechanisme van de voeten efficiënter werkt. Bovendien kan er opgemerkt worden dat schoenen minder snel slijten aan de buitenrand.